Jak rozplanować małe, nieustawne pomieszczenia? Nie da się zaprzeczyć, że kuchnia to najważniejsza wizytówka domu. Już od kilku sezonów bardzo modne są kuchnie otwarte, czyli aneksy kuchenne. Projektując kuchnię, warto zadbać o to, aby nie tylko ciekawie się prezentowała, ale również była praktyczna. Połączenie obu cech w praktyce okazuje się dużym wyzwaniem. Poniżej kilka naszych podpowiedzi, jak umeblować kuchnię, aby stanowiła harmonijne połączenie funkcjonalności z nowoczesnym designem.
Jak zaprojektować przestrzeń kuchenną?
Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy sporo czasu, nie tylko w trakcie gotowania. Często to także centrum rodzinnych spotkań – wspólnych śniadań, obiadów bądź kolacji. Dobrze rozplanowana kuchnia to odpowiednie rozmieszczenie szafek i sprzętu, a także wygospodarowanie przestrzeni ze stołem oraz krzesłami - taką funkcję mogą pełnić również barki, przy których ustawione są hokery.
W trakcie gotowania bardzo ważne jest takie umiejscowienie szafek oraz sprzętu, aby w zasięgu ręki mieć potrzebne przybory. Za przykład można podać umiejscowienie zmywarek – najczęściej znajdują się pod zlewem lub blisko zlewu, aby uniknąć konieczności ciągłego przenoszenia naczyń.